Ah ah ikileme midir ?

Sena

New member
“Ah Ah” İkileme Midir? Dil Bilgisindeki Kurallar ile Günlük Kullanım Arasındaki Fark

Bir süre önce bir forum tartışmasında “ah ah” ifadesinin ikileme olup olmadığı üzerine uzun bir sohbet dönmüştü. İlk başta bunun çok basit bir konu olduğunu düşünmüştüm. Sonuçta aynı sözcüğün art arda tekrar edilmesi bana doğal olarak ikilemeyi çağrıştırıyordu. Ancak konuya biraz daha yakından baktığımda, Türkçede her tekrarın ikileme olarak kabul edilmediğini fark ettim. Özellikle dil bilgisi kaynakları ile günlük kullanım arasında dikkat çekici bir ayrım bulunuyor.

Bu nedenle meseleye yalnızca “iki kez söylenmiş bir kelime var, demek ki ikilemedir” şeklinde yaklaşmanın yeterli olmadığını düşünüyorum. Konunun hem dil bilimsel hem de kullanım odaklı yönlerini değerlendirmek gerekiyor.

İkileme Nedir ve Hangi Amaçla Kullanılır?

Türkçe dil bilgisi kaynaklarının büyük bölümü ikilemeyi, anlatımı güçlendirmek, pekiştirmek veya anlamı zenginleştirmek amacıyla kullanılan sözcük grupları olarak tanımlar. Örneğin:

* Yavaş yavaş

* Güzel güzel

* Tek tek

* Eş dost

* Çoluk çocuk

Bu örneklerde dikkat çeken nokta, kelimelerin cümle içinde anlamı kuvvetlendiren veya yeni bir anlam alanı oluşturan bir görev üstlenmesidir.

Türk Dil Kurumu ve çeşitli dil bilgisi eserlerinde de ikilemelerin anlatım gücünü artıran kalıplaşmış yapılar olduğu vurgulanır. Yani mesele yalnızca sözcüğün tekrarlanması değildir; tekrarın dil içinde üstlendiği işlev de önemlidir.

Tam da bu noktada “ah ah” ifadesi tartışmalı hale geliyor.

“Ah Ah” İfadesi Neden Tartışma Konusu Oluyor?

“Ah” sözcüğü genellikle bir ünlem olarak değerlendirilir. Üzüntü, özlem, pişmanlık, hayret veya acı gibi duyguları ifade eder.

Örneğin:

* Ah, gençliğim...

* Ah, keşke farklı davransaydım.

* Ah, ne güzel günlerdi.

“Ah ah” şeklindeki kullanımda ise duygu yoğunluğunun arttığını hissederiz. Fakat burada önemli soru şudur:

Bu tekrar, anlatımı güçlendiren bir ikileme mi oluşturuyor, yoksa yalnızca ünlemin tekrarlanması mı söz konusu?

Bazı eğitim kaynakları ve sınav hazırlık kitapları, ünlem tekrarlarını ikileme kapsamına almaz. Çünkü burada yeni bir anlam üretmekten çok duygusal vurgu yapılmaktadır.

Diğer taraftan bazı öğretmenler ve yorumcular ise tekrarlanan ünlemlerin de ses ve anlam bakımından bir pekiştirme görevi üstlendiğini, bu nedenle geniş anlamda ikileme sayılabileceğini savunur.

Görüldüğü gibi tartışmanın temelinde tanım farklılığı yatıyor.

Dil Bilimsel Açıdan Bakıldığında

Dil biliminde kavramları mümkün olduğunca net sınırlarla tanımlamak gerekir. Bu nedenle birçok araştırmacı, ünlem tekrarları ile klasik ikilemeleri ayrı kategorilerde değerlendirmeyi tercih eder.

Bunun birkaç nedeni var:

* İkilemeler çoğu zaman yeni bir anlam veya vurgu yapısı oluşturur.

* Ünlemler ise çoğunlukla doğrudan duygu aktarımı için kullanılır.

* “Ah ah” yapısında sözcük türü değişmez; yalnızca duygusal yoğunluk artar.

* “Yavaş yavaş” gibi örneklerde ise kullanım cümleye yeni bir anlam katmanı ekler.

Bu açıdan bakıldığında “ah ah” ifadesini ikilemeden çok “ünlem tekrarı” olarak değerlendirmek daha tutarlı görünüyor.

Günlük Kullanımda Neden İkileme Gibi Algılanıyor?

Burada insanların düşünme biçimi devreye giriyor. Pek çok kişi dil bilgisi kurallarından çok kullanım alışkanlıklarına göre değerlendirme yapıyor.

Bir sözcük iki kez art arda gelince doğal olarak şu mantık kuruluyor:

“Kelime tekrar edilmişse ikilemedir.”

Bu yaklaşım tamamen mantıksız değil. Çünkü Türkçedeki ikilemelerin önemli bir bölümü gerçekten tekrar yoluyla oluşuyor.

Örneğin:

* Ağır ağır

* Sessiz sessiz

* Yavaş yavaş

Bu yüzden “ah ah” ifadesinin de aynı gruba ait olduğu düşünülüyor.

Ancak dil bilgisinde görünüşte benzer olan her yapı aynı kategoriye girmez. Nasıl ki her soru işaretiyle biten cümle gerçek bir soru cümlesi değilse, her tekrar da teknik anlamda ikileme olmayabilir.

Kadın ve Erkek Yaklaşımlarında Farklı Bakış Açıları Görülebiliyor

Bu tür tartışmalarda ilginç bir gözlemim oldu. Bazı erkek katılımcılar daha çok tanımların netliğine ve kuralların uygulanmasına odaklanıyor. Onlar için önemli olan şey, dil bilgisi kaynaklarının ne dediği ve sınavlarda hangi cevabın doğru kabul edildiği.

Buna karşılık bazı kadın katılımcılar ise kullanım bağlamına ve iletişimdeki işleve daha fazla dikkat çekebiliyor. Onlar için “ah ah” ifadesinin insanlarda oluşturduğu etki ve duygusal anlam da önemli bir ölçüt haline geliyor.

Elbette bu kesin bir ayrım değil. Kural odaklı kadınlar da var, iletişim merkezli düşünen erkekler de var. Ancak tartışmalarda bu iki yaklaşımın sık sık karşı karşıya geldiğini görmek mümkün.

Aslında her iki bakış açısının da değerli olduğunu düşünüyorum. Dil yalnızca kurallardan oluşmuyor; aynı zamanda insanların kullandığı canlı bir iletişim sistemi.

Güçlü ve Zayıf Argümanlar

“Ah ah ikilemedir” görüşünün güçlü yönleri:

* Sözcük tekrarına dayanır.

* Vurguyu artırır.

* Günlük kullanımda ikilemelere benzer bir etki oluşturur.

Zayıf yönleri:

* Dil bilgisi kaynaklarının önemli kısmı ünlem tekrarlarını ayrı değerlendirir.

* Klasik ikileme tanımına her zaman uymaz.

“Ah ah ikileme değildir” görüşünün güçlü yönleri:

* Akademik tanımlarla daha uyumludur.

* Sözcük türü ve işlev ayrımını dikkate alır.

* Eğitim ve sınav sistemlerinde daha yaygın kabul görür.

Zayıf yönleri:

* Günlük kullanımın doğal algısını göz ardı edebilir.

* Bazı durumlarda kavramları gereğinden fazla katı sınırlarla ayırabilir.

Sonuç Olarak

Benim değerlendirmeme göre “ah ah” ifadesi günlük dilde birçok kişi tarafından ikileme gibi algılansa da, dil bilgisel açıdan bakıldığında bunun bir ünlem tekrarı olarak değerlendirilmesi daha güçlü bir yaklaşımdır. Özellikle akademik kaynaklar ve öğretim materyalleri incelendiğinde bu görüşün daha yaygın olduğu görülüyor.

Yine de burada ilginç bir soru ortaya çıkıyor:

Dil bilgisinin görevi dili olduğu gibi açıklamak mı, yoksa dili belirli kurallara göre sınıflandırmak mı?

Eğer kullanım esas alınırsa “ah ah” ikilemeye oldukça yakın duruyor. Eğer teknik tanımlar esas alınırsa ünlem tekrarı olarak ayrı bir kategoride değerlendirilmesi daha mantıklı görünüyor.

Sizce dildeki sınıflandırmalar günlük kullanımın gerisinde kalabiliyor mu? Yoksa kuralların net olması, kavram karmaşasını önlemek açısından daha mı önemli?