VİDEO: Bir turist iki adamın buzlu Sněžka'dan trajik düşüşünü filme aldı

IstAh

Member
Videonun yazarı, bir avcı Polonya gözlemevinin altındaki yokuştan aşağı inip gözden kaybolduğunda, Tanrım…, diye haykırdı. Birkaç dakika sonra onu başka bir turist takip etti.

Ve adam… yoldaki turistlerden bir diğeri irkildi. Tanrım, ne oldu? Etz yoluna tırmanan ve dağın zirvesinde mahsur kalan videonun yazarına soruyorum kendime. Zbry, 10'unda Polonya portalı Remiza.pl tarafından yayınlandı.

Krkonot videoyu sosyal medyaya kaydetti ancak yorum yapmayı reddetti.

Bu bir insanlık dramı ve böyle bir videonun gösterilmemesi gerekiyor, yorumlanacak bir şey yok. Üstten bir pd olduğu gerçeği açıktı. Krkonoše Dağ Servisi sözcüsü Marek Fry, olayın yolculuğa başlamadan önce gerçekleştiğini söyledi.

Pitom Dağı servisinin Facebook profilinde, hafta sonu diğer turistlerin toplandığı, üç kişiden birinin görülebildiği bir paylaşım yapıldı.

Heben'in bazı kesimlerindeki tarn çoğunlukla buzlu, bazen kar tabakası var, çok rüzgar var. Fry, girişlerin daha tehlikeli olabileceğini, dalgıcın hava durumunu, ekipmanını ve kondisyonunu değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Cuma günü, Jelenia Gra Nasze Miasto portalı, tatillerini ailesiyle birlikte Karpacz'da geçiren ve güzel havalarda ancak buzlu yollarda Sneka'ya giden Biaegostoklu Bay Wojtek'in ifadesini aktardı.

İlk düşüşte nasıl olduğunu görmedim, sadece bir kadının tekmesini duydum, Janek'in düşüşü, yardım çağrısı, Keela gibi bir şey. Bunu duyan adam kasvetli bir ceket giyiyordu. Daha sonra çılgınca yardım istemek için tırmandı ve o anda düştü. Daha sonra yardım çağrısına yanıt verdi. Orada felçli bir şekilde durduk ve ne olduğunu göremedim, bir an oldu, dedi.

900 metreden düştüler

Kurtarma ekipleri kazayla ilgili bilgiyi 30 Ocak Salı günü saat 14.00'ten sonra aldı. Kurtarma operasyonuna Polonya Dağ Servisi'nin 22 üyesi ve altı Polonyalı asker katıldı. ve olay yerinde dağ kurtarma hizmetleri ve tıbbi kurtarma hizmetinden iki helikopter vardı. Polonyalılar bir helikopter gönderdi.

Polonya Dağ Servisi, kurtarma alanında dağdan düşme sonucu 900 metre yükseklikten yere düşen iki kişinin cesedini bulduklarını söyledi. Snka'nın kuzey yamacı boyunca Slezsk bouda'dan dağın tepesine kadar uzanan Jubilee rotası da asfaltlandı. Kışın kapalıdır, karla örtülünce dağlarla birleşir.

Kurtarma ekipleri, halatların ve kurtarma ekiplerinin yardımıyla ölüleri kazanın dibinden kurtardı ve Karpacz'a nakletti. Daha uzun süre aradılar çünkü şehirden gelen ilk ve kafa karıştırıcı bilgilere göre, tepeden daha fazla insan düşmüş olabilirdi. Ama başka kimseyi kurtarmadılar. Etkinliği akşam 6 ile 7 arasında sonlandırdılar.

Polonya kurtarma servisi GOPR, Snce'de hâlâ sadece 150 santimetre kar bulunduğunu, buzlanma konusunda uyardı. Dev Dağlarda eğim fazla değil yani çığ tehlikesi beşte birinci seviyede. Dağ Servisi buzulla ilgili iki uyarı yayınladı ve dağların tamamından sonra 2 Ocak'ta kapatıldı.

Maek ve nesmek kullanmanızı öneririz. Slezsk bouda'dan Snka'nın tepesine giden Etza yoluna dikkat edin. Horsk sluba Krkonoe kısa süre önce yolun üst kısmının da kar örtüsü altında olduğu ve bu nedenle sağlamlık işlevini yerine getiremediği konusunda uyarmıştı.

Kasım 2022'de genç bir adam Snka'nın zirvesinden dağın Polonya tarafındaki Lomnika kazanına düştü. Dik buzlu yokuştan aşağı yürüyüşü yaklaşık 400 metre uzunluğundaydı ama durumu iyiydi.

Ocak 1975'te Lomnika madenlerinde turistler arasında benzer şekilde üç kişi öldü. O sırada onu kurtarmaya çalışan bir turist ve iki Krkonoše dağ korucusu buzlu bir yamaçtan düşerek hayatını kaybetti.