Şeker endüstrisinden kaynaklanan atık suyu arıtmak için düşük maliyetli teknoloji | kanpur haberleri

ForAhmed

Global Mod
Global Mod


Kanpur: Ulusal Şeker Enstitüsü, Kanpur (NSI-Kanpur), bir şeker endüstrisinden çıkan atık suyun arıtılması için düşük maliyetli ve çevre dostu bir teknoloji geliştirmiştir.
Teknoloji, kirleticileri atık sudan emerek uzaklaştırmak için bitkileri ve ağaçları kullanan fitoremediasyon ilkesini kullanarak suyu arıtmak için su sümbülü kullanır.
Enstitünün fizikokimya bölümü tarafından geliştirilen teknoloji, çok dereceli filtre ve toz haline getirilmiş aktif karbon kullanılarak daha da arıtılabilen atık suyun birincil arıtımı için su sümbülü kullanıyor.
“Çeşitli şeker fabrikalarının atık suları üzerinde yapılan bir dizi deneyde, tek başına su sümbülü kullanımının biyolojik oksijen ihtiyacını (BOİ), kimyasal oksijen ihtiyacını (KOİ), nitrojeni, askıda katı maddeleri, fenolleri, böcek ilaçlarını ve Su sümbülü arıtımının etkinliğini gösteren yedi günlük arıtma döngüsünde BOİ ve KOİ değerlerinde %90’ın üzerinde azalma sağlamayı başardık” dedi. Neelam ChaturvediNSI’da araştırma görevlisi.
Sudhanshu Mohan, araştırma görevlisi (fiziksel kimya), atık su arıtımı için mevcut tekniklerin daha yüksek sermaye ve işletme maliyetleri gerektirdiğini ve çok verimli olmadığını söyledi, bu nedenle düşük maliyetli, kullanımı kolay bir teknoloji geliştirmek için çalıştık. Teknoloji basit, sadece daha düşük sermaye maliyetleri değil, aynı zamanda daha az enerji ve diğer girdiler gerektiriyor, bu nedenle suyu geleneksel bir arıtma teknolojisinin maliyetinin çok altında arıtmanın bir yolu bulundu, dedi.
“Sulama, bahçecilik ve genel fabrika kullanımının çeşitli işlemlerinde uygulama için su sümbülü arıtılmış suyun kalitesini daha da artırmak için, aynısı çok dereceli filtrelerden ve aktif karbon filtrelerinden geçirilebilir. Bu filtreleri ters osmoz teknolojisi ile birlikte kullanarak içme suyu elde edebiliriz” dedi. Narendra Mohanyönetmen, NSI.
Bu teknolojinin geliştirilmesi şeker endüstrisinden kaynaklanan atık su sorununun çözümünde büyük yol kat edecek ve arıtılmış suyu fabrikada çeşitli amaçlarla geri dönüştürerek tatlı su tüketimini azaltacaktır” dedi.
Neelam Chaturvedi, “Sümbüllerin bazı ek faydaları, rutin hasattan sonra gübre ve protein açısından zengin hayvan yemi olarak kullanılabilmesi olduğundan, kullanımdan sonra su sümbülü kullanımına ilişkin çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.