Rychnov çöken duvarı altı ay sonra tamir edecek, bir sonraki heyelan avukatlar tarafından halledilecek

IstAh

Member
Ağustos ayının başında Rychnov meclis üyeleri, Komenského Caddesi’ndeki okulun altına yeni bir istinat duvarının inşa edilmesini onayladı. Şubat ayından bu yana, heyelan sahasının yukarısındaki girişi kapatan okulun yanında bariyerler var. Şimdi onların yerini, önce hasarlı kısmı küçük çocuklu bir ailenin yaşadığı komşu eve uzanan duvarın kalıntılarını dikkatlice sökmesi gereken inşaatçılar aldı.

“Mal ve sağlığa zarar vermemek için dikkatlice demonte edilmelidir. Havada asılı duran bazı taşlar var. Bu kaldırılmalı,” diye belirtiyor Rychnov Emlak İdaresi Departmanı başkanı Milan Bělka.

Yıkılan duvar, kışın bir inşaat mühendisi tarafından ve ardından yeni bir taşıyıcı duvar tasarlayan uzmanlar tarafından incelendi. Bělka’ya göre orijinali yalnızca görsel bir kaplama karakterine sahipti.

“Duvarın ayağının altına büyük bir temel yapılacak ve sonuna kadar içine traversler yapılacak. Bunlar tepeden ankrajlanır ve ankrajlı çelik ağlar kurulur. Daha sonra taş örülmeye başlanacak ve arkasındaki boşluk kademeli olarak betonlanacaktır. Bu, korumacıların ısrarla üzerinde durduğu bir taş duvar görünümü yaratıyor”, diye açıklıyor Bělka teknolojiyi.

Şehir vergisiz 1,7 milyon kronluk ihaleyi alacak, ihalenin Ekim ayında tamamlanması gerekiyor. Yeni duvar, okulun köşesinden komşu evin kabaca yarısına kadar büyüyecek. Dayanıksız duvarın altında yaşayan aile, aylardır gerekli onarımların yapılmasını dört gözle bekliyor.

“Kocası inşaatçı, hareket edip etmediğini görmek için duvardaki çatlaklara sıva yaptı. Bize öyle geliyor ki işler artık ilerlemiyor. Muhtemelen ilkbaharda yerin donduğu ve çözüldüğünde hareket etmeye başladığı yağmurların yardımı oldu. Ama gereksiz yere yukarı çıkmıyoruz. Duvar yıkılsa orası da korkuluk olsun diye oraya tahta koyduk. Onarım çalışmalarının yapılıyor olmasından memnunuz,” diyor Jaroslava Beranová. Bělka’ya göre, okulun altındaki duvarın başka bir kısmı zaten desteklenmiş durumda ve burada çökme tehlikesi yok.

İkinci heyelanı tartışıyorlar

Krocínova caddesindeki evin sahibi Alena Rolejčková daha kötü durumda. 16 Şubat’ta istinat duvarının kayması ona o kadar zarar verdi ki inşaat mühendisi insanların içinde kalmasını yasakladı, büyük olasılıkla mal sahibi onu yıkmak zorunda kalacak. O sırada burayı dört çocuklu bir aileye kiralıyordu. Yıkılan duvar, Jiří Rokl’un özel mülkünde ve kaza anında üç aydan daha yeniydi. Nisan 2021’de orijinal duvar aynı yere düştü. Rokl şimdi tasarımcıyı ve inşaat şirketini dava etmek istiyor.

“Görünüşe göre kötü yapılmış bir proje vardı. Bunu tartışmak istemiyorum çünkü bu avukatların sorunu. Bu nedenle, şimdilik hiçbir şey tamir edilemez” diyor Jiří Rokl.

Ancak duvarın altında hasar gören binanın sahibi bu durumdan hiç hoşlanmaz. Sadece hasarlı bir evi yok, aynı zamanda kira gelirini de kaybetti. Rokla bu nedenle zaten tazminat talebinde bulundu.

“Ev daha eski olmasına rağmen, hiçbir yerde yıkılmıyordu, çatı iyiydi, sızıntı yoktu, duvarlar çatlamamıştı. Şimdi kesinlikle yaşanmaz. İlgili herkese ulaşmaya çalıştım. Kendi aralarında nasıl çözecekleri umurumda değil ama Bay Rokl bir komşu olarak bana zarar verdi. Bunu yasal bir bakış açısıyla çözmeye çalışıyorum” diye açıklıyor Rolejčková.

İki yıl önce mülkünün üzerine duvar düştüğünde, önemli bir şey olmamıştı. Jiří Rokl yine de bir proje hazırladı ve yeni bir duvar inşa ettirdi. Ancak, şimdi seçilen çözüm hakkında şüpheler var. İnşaatçılar geçen Kasım ayına kadar duvarda çalıştılar.

“Yapboz gibiydi ve betonla kaplı değildi. Evin bir sakini olan Petr Stibor Şubat ayında Prima TV’ye verdiği demeçte, oraya sadece moloz döküldü, demir yoktu” dedi.

“Suç bizde değil, duvarın örülmesi için emir aldık, inşaat ruhsatına göre düzgün bir şekilde ördük. Burada adli tıp raporu var, orada ne olmuş olabilir ama buna mahkeme karar vermeli. Yeni bir duvar için daha fazla param yok. Zararı kim verdiyse bedelini ödemesini bekliyoruz. Ancak o zaman onunla ne yapılacağına karar verilecek,” diye açıklıyor Jiří Rokl heyelanın sonuçlarının neden henüz ortadan kaldırılmadığını açıklıyor.

Sadece birkaç on metre arayla çöken bir çift duvar, Rychnov nad Kněžnou’nun diğer sakinleri arasında endişe yarattı. Doğrudan kalenin altında yaşayan Jaroslav Kos, düzenli olarak evinin üstündeki duvarı kontrol etmeye gidiyor: “Geçen yıl tünelden otoparkın yukarısındaki merdivenlere kadar tüm duvarı temizledim, çünkü şehrin parası ya da parası yok. bunu yapacak insanlar. Ofiste bana böyle söylediler.’

İstinat duvarının doğrudan Kolowrat kalesine ait olduğu sonraki bölümde, yerel işçiler tarafından durumu düzenli olarak kontrol ediliyor. Ancak, henüz herhangi bir statik hasar belirtisi tespit etmediler.