Charles Üniversitesi’nden zorla çekilme Petráček, bu yıl esas olarak Charles Üniversitesi Katolik İlahiyat Fakültesi’nden zorla ayrılmasıyla bağlantılı olarak medyanın ilgi odağı haline geldi; bunun kilisedeki aşırı muhafazakar akımlara yönelik önceki eleştirileri veya evlilik hakkına verdiği destekle ilgili olduğunu söylüyor. Tümü. |
Charles Üniversitesi’nden ayrılmak sizin için ne anlama geliyordu?
Beklemediğim bir şey değildi. Çeşitli göstergelerden dolayı yaklaşık üç yıl boyunca buna güvendim. Dönemin başlangıcından hemen önce bu şekilde olmasına şaşırdım ve en çok da doktora öğrencilerime yapmak istediklerine yansıyan kırgınlık ve nefretin düzeyi beni şaşırttı. Mezuniyetten hemen önce amirden kurtulmak tamamen sıra dışı bir durumdu ve asıl amacın işten çıkarmadan başka bir yerde yattığı açıktı.
Kovid ve enerji krizini arkamızda bıraktık, bu yıl biraz rahatladınız mı?
Her ne kadar Kovid açısından her şey normale dönse de hâlâ bir nevi post-Covid döneminde yaşadığımızı düşünüyorum. Sadece bunu yaşayanlar ve bazı sonuçları olanlar değil, tüm toplum, çünkü covid’de başlayan kriz unsurlarının birçoğu hala geçerli. Enflasyondan sıkıntılıyız, siyaset dünyasından gelen haberler pek iç açıcı değil, Ukrayna’da savaşın devam etmesi büyük endişe yaratıyor. Genel olarak bana öyle geliyor ki, covid öncesi dönemle karşılaştırıldığında birçok insan geleceğe dair bir tür vizyona sahip değil ve bir şeylerin değişeceğini ve dünyanın daha iyiye gideceğini umuyor. Toplumun, benzer durumlarda bize daha fazla sabır ve dayanıklılık kazandıracak daha derin bir değerlere sahip olmadığını gösteriyor.
Bugün insanlar sık sık Kasım 1989’a, Václav Havel’e dönüyor, bugün benzer dayanakları mı kaçırıyoruz?
Geçmişin sembollerine tutunuyoruz çünkü onları bugün somutlaştıracak kişiliklerden yoksunuz. Her ne kadar bazıları çabalasa da, örneğin başkan makamının saygınlığını yeniden tesis etmeye ve o kişilik olmaya çalışıyor. Ancak bu zaman alır. 2011’den sonra Kasım 1989 kuşağını kaybettik ve onun yerine hala yeni bir kuşağa ihtiyacımız var.
Musa gibi nesilleri değiştirmek için 40 yıla mı ihtiyacımız var?
Zaten Çekoslovakya kurulduğunda 40 yıla ihtiyaç olduğu konuşuluyordu. Ancak zaman tek başına yeterli değildir. Tüm değişiklikler ve değişimler kendiliğinden gerçekleşmeyecek. Bunun çözülmesi gerekiyor. İnsanların demokrat olduğu ve önemli değerlerin savunucusu olduğu bir toplum yetiştirmek üniversitelerin, sivil toplumun, kiliselerin ve çeşitli derneklerin görevidir. O zaman bazı değişiklikler olabilir. Uzun zamandır seçim başarısını demagojiye ve toplumu bölmeye dayandıran siyasetçilerimiz vardı. Bu onu tekrar geri getiriyor. Temel reformların yapılması gereken büyük bir konjonktürü kaçırdık. Bir şansımız daha olur mu kim bilir?
Prag Kalesi’ndeki değişimle toplumdaki kutuplaşmanın aşındığını düşünüyor musunuz?
Sayın Cumhurbaşkanı çabalıyor ama durum çok karmaşık çünkü muhalefet ve liderleri, parlamento dışı partiler ve onun bir milyon oyla aşağılayıcı yenilgisini unutamayan başarısız rakibi ona karşı uzlaşmaz bir cihat yürütüyor. Bence bu, siyasetin topyekün bir savaş olarak anlaşılması Çek toplumunun büyük bir zayıflığıdır. Bunun Çek Cumhuriyeti için uzun vadeli olumsuz etkileri var; hem dış politikada hem de eğitim reformu ve emeklilik reformu açısından süreklilik gerektiren hiçbir proje başarıya ulaşmıyor. Bunlar mutabakat gerektiren şeyler. Bunun bir örneği, bir sonraki hükümet tarafından iptal edilecek olan emeklilik reformu girişimidir. Bu şartlarda uzun vadeli, akıllı bir politika yapmak zor.
Avrupa’da milliyetçi partiler neden güçleniyor?
Kazanıyorlar ama aynı zamanda örneğin Polonya’da yenilgiler de yaşıyorlar. Diyelim ki, siyasi partilerin geniş toplumsal tabakaların çıkarlarını ve ihtiyaçlarını dikkate almaması ve reform yapamamasıdır. Klasik Avrupa yanlısı liberal sol da büyük ölçüde ortadan kayboldu ve hoşnutsuzların protesto sesleri kendilerini ifade edecek başka bir yola sahip değil. Bu, sosyal ağ dünyası ve aynı zamanda bu tür politikaların ticari açıdan ilgi çekici olmasıyla kolaylaştırılmaktadır. Siyasi elitler genellikle siyaseti bir hizmet olarak görmüyor, ticari çıkarlarının peşinde koşuyor.
Bu sene zaten iyi olduğunu çeşitli yerlerden duyduk…
Daha da iyiye gideceğine dair düşüncemiz artık çok sarsıldı. Öte yandan, oldukça yüksek bir standardımız var ve eğer toplumdaki zenginliği adil bir şekilde dağıtmayı ve sahip olduklarımızı korumayı başarırsak, bu başlı başına bir başarı olacaktır. İyiliğin daha büyük televizyonlara, daha büyük arabalara ve daha lüks tatillere sahip olmak olduğu fikri bu değil. Günümüzün zorluklarından biri de gerçek değerlerin nelerden oluştuğunu düşünmektir. Bunların mutlaka maddi olması gerekmez.
İnsan hayatındaki en önemli şeyler ilişkilerde olur. Bununla birlikte, geleceğe dair bir miktar güvenin ve olumlu beklentilerin topluma yeniden kazandırılması gerekecektir, çünkü bunlar genellikle kendi kendini gerçekleştiren kehanetler olarak hareket eder. Daha kötü olmasını beklediğimizde daha da kötüleşiyor. Tersine, olumlu beklentilerimiz olduğunda olumlu şeyler gerçekleşebilir.
Olumlu atmosferi kim getirmeli?
Bu, bir bütün olarak seçkinler için büyük bir zorluktur. Medyayı kontrol eden insanların büyük bir borcu olduğunu düşünüyorum, o halde kamusal alana daha fazla anlayış, huzur ve sabır getirmek için sanatsal, kültürel ve aynı zamanda dini otoritelere de kesinlikle görev düşüyor.
Ancak sosyal ağlardaki alternatif akımlar buna karşı çıkıyor.
Siyasi ve medya elitlerinin daha fazla sorumluluğa sahip olmasının yanı sıra, dezenformasyonun gerçek bir sorun olduğu konusunda da daha fazla güven bekliyorum. Demokrasiyi savunma cesaretine sahip olmalıyız. Kendine güveni olmayan, kendini savunma cesareti olmayan bir demokrasi yok olup gider. Bazı ülkeler onlarca yıldır Rus propagandasının hedefi olmuştur; Finlandiya gibi, bu durumla herhangi bir sansür belirtisi olmadan baş edebilecek araçlara sahiptir. Bu araçları benimsememek için hiçbir neden yok.
Ama insanların resmi kaynaklara güvenmemesi güven meselesi değil mi?
Ama neden onlara güvenmiyorlar? Bu, örneğin kamu medyasına sırf uygulamalarını ifşa ettikleri için sistematik olarak saldıran bazı politikacıların sorumluluğundadır. Üst düzey politikacılar saldırdığında demokratik sisteme olan güveni yok ediyorlar. Güven olmadan demokrasi işleyemez.
Mevcut hükümetin azalan desteğinde de aynı durum görülebilir mi?
Bir dereceye kadar hayal kırıklığı her zaman gelecektir, ancak bu artık oldukça büyük. İnsanlar, siyasi elitin ne istediğini bildiğini ve nereye yöneleceğini bildiğini bildiklerinde, zor anlara karşı çok daha hoşgörülü oluyorlar. O zaman pek çok şeyin üstesinden gelebilirler. Böyle bir izlenim edinirlerse iyi olur.
Hükümetin iletişiminin zayıf olması veya bir planının olmaması sorununu ne olarak görüyorsunuz?
Bence ikisi de. Sekiz yıldır muhalefette olmalarına rağmen tam olarak hazırlanmış reçeteleri yok, aynı zamanda parlamento da engellerle felç olmuş durumda ve bunları aşacak güçleri yok. Burada programlarını uygulamak ve bunun sorumluluğunu almak istediklerini gösterecek daha fazla cesaretleri olsa iyi olurdu diye düşünüyorum.
Noel toplumda güvenin yeniden kazanılabileceği bir dönem midir?
İyi olurdu. Advent ve Noel, hayatta gerçekten neyin önemli olduğunu anlamamıza yardımcı olsaydı kesinlikle harika olurdu. Yaşam kalitemizin öncelikle ilişkilerle ilgili olduğu gerçeği. Noel’in gizemi Enkarnasyonun gizemidir. Hıristiyanlar olarak, Tanrı’nın bize barışı getirmek ve her durumda yanımızda olduğunu göstermek için insan olduğuna inanıyoruz. Hayatımızdaki her şey bir şekilde bedenlenmiştir, hatta hayatımız bile aslında çeşitli ilişkilerde bedenlenmiştir ve en önemli şey de budur.
Noel’in gizemi hala mevcut mu, bu günlerde her şey bolluk ve hediyelerle ilgili değil mi?
Ama hediye nedir? Hediye aslında kendime verdiğim bir yer tutucu simgedir. Benim için önemli olduğunu, onu önemsediğimi ona bildirdim. Ben de kendim bağış yapamadığım için ona ilgimi göstermek adına kendi adıma bir hediye veriyorum. Ancak ilişki çok önemlidir. Eğer hediye sadece bir ritüel meselesiyse ve kendimize karşı duyarsız ve kayıtsızsak, başkalarını hayatımızın bir nevi arka planı olarak alıyorsak, ya da başkalarının önünde kendimizi tanımlayabilmek için bu elbette yanlıştır. Ancak çoğu insanın özellikle Noel’de kendilerine en yakın olanların ne kadar önemli olduğunun farkına vardığını düşünüyorum ve buna inanmak istiyorum.
Noel’de kiliseye hiç gitmeyen birçok insan gelir, ne götürebilirler ki?
Muhtemelen herkes için farklıdır ama bence herkes oraya atmosferi deneyimlemek için gidiyor. En azından, gecenin bir yarısı güzel bir müzik dinlemek ve ışığın karanlığa karşı kazandığı yüzyıllardır süren bir ritüele tanık olmak için ışıklı bir kiliseye gittiğinizde, ışığı korumanın önemli olduğu ve bunu başarabileceğiniz temel duygusu. yaşamınızla ve eylemlerinizle karanlığa ışık tutun… Bu arketipsel şeyler, kiliseye bağlı olmayan insanlar için bile işe yarar.
Kilise 2023’te nereye taşındı?
Bu zor bir soru. Daha doğrusu bir yol ayrımındadır. Çek kilisesi ortamında var olan ve Polonya, Slovakya ve diğerleri gibi diğer Orta Doğu Avrupa ülkelerindekilere oldukça benzeyen dikişler ortaya çıkarıldı. Yerel kiliseler bile, Papa Francis’in papalığı altında daha açık bir inanç ve kilise kavramına doğru ilerleyen dünya kilisesine karşı bir karşı harekete dönüşemez.
Bu iyi?
Tamamen müjdenin ilkelerini yerine getirmek anlamında olduğunu düşünüyorum. İkinci strateji ise daha çok kendinize kapanmak, kendi kimliğinizi ve kendi kimliğinizden korkunuzu geliştirmektir. Papa Francis’in dediği gibi bir sahra hastanesi olan kapsayıcı kilise, İsa’ya çok daha fazla benziyor. Bu, İncillerden İsa hakkında bildiklerimize daha yakın bir kavramdır.
Pilsen piskoposu Tomáš Holub ile Kardinal Dominik Duka arasındaki son tartışmayı da hesaba katarsak, toplumda gördüğümüz gibi kilisede de kuşaklar arası bir mücadele yaşanıyor mu?
Her ne kadar öyle hissettirse de bunun nesiller arası bir çatışma olduğunu düşünmüyorum. Bu, Katolik Kilisesi’ndeki bölünmenin devam ettiği noktadır, ancak birçok yönden diğer birçok kiliseye de yayılmaktadır. Bir yanda Karel Skalický ya da Václav Vacek gibi 80’li ve 90’lı yaşlarında çok modern fikirli, açık fikirli insanlar, diğer yanda ise kimlikçi bir muhafazakarlığa güvenen çok kapalı genç rahipler ve sıradan insanlar bulacaksınız. inanç kavramı.