Náchodsk'lu bir çiftçi, biz hamamböceği değiliz, sadece eşit koşullar istiyoruz diyor

IstAh

Member
Belçika, Fransa, Almanya, Polonya. Avrupa'nın birçok ülkesinde protestolar var. Köylüler neden buraya ve şimdi geliyorlar?
Çünkü biz güneşli ve muhafazakardık. Sadece Temsilciler Meclisi ve Senta'da kendi gerçeğimizi kanıtlamak istedik. Düzenlediğim dilekçe beşinci komisyondan geçemedi ve meclisin diğer komisyonlarına değerlendirilmek üzere sunulmadı. Tarım Bakanı ve Başbakan ile yapılan toplantıda tarım kuruluşlarının temsilcileri bu hafta sadece sözler aldı. Başbakan iki yıl boyunca onlarla konuşmayı reddetti, ancak Prag ve Prag tamamen tehlike altındayken, tarım örgütlerinin temsilcilerini kabul etme konusunda özgürleşti ve koşulları belirlemeye başladı. Cezaya, ayrılığa, hoşgörüye hazır değiliz. Savaşacağız. Bu özel mülkiyet değildir, bir yaşam biçimi değildir ve bunu hiçbir şekilde düzelten ilk kişiler de politikacılar değildir.

ZD Osta

Grubun 40 leyi var, neredeyse iki bin hektarlık araziyi yönetiyor ve 1.440 büyükbaş hayvan yetiştiriyor.

Pazartesi günü diğer yüzlerce çiftçi gibi ben de protesto için Prag'a gideceğim. Ld kooperatifinin başkanı uzun süredir çiftçilere kamu emekli maaşlarından sağlanan adil olmayan destek sistemine dikkat çekiyor.

Geçen yıl sübvansiyon koşulunun yenilenmesi için bir imza kampanyası düzenledi. 15 bin kişi tarafından imzalandı.

Özel Tarım Derneği (ASZ), Tarım Birliği ve R Ziraat Odası Pazartesi günkü protestoya mesafe koydu ve ikisi hükümetle pazarlık yapmayı tercih etti. Bu protestonun tonunu yükseltmiyor mu?
Bu örgütün liderleri tembellikleriyle değil, ondan uzaklaştılar. Ziraat Birliği, ASZ ve Ziraat Odası mülkün sahibi değil. Biz, millet, kır evinin sahibiyiz. Bu nedenle Pazartesi günü Prag'a Osta Tarım Birliği'nin başkanı ve dilekçe yazarı olarak gitmiyorum ama sahibi ve benim ne üzerinde anlaştıkları umurumda değil.

Bunu açıklayabilir misin?
Sent'te bir fiyatına iki tane alırdım. Konşimento sunmaya hazırlanıyoruz, bazı milletvekillerimizin desteği var, senatörlerin imzalarını da vermek istiyoruz. Tüm demokratik seçenekleri kullanırsak, Çek Cumhuriyeti Anayasası'nın 23. maddesini devreye sokacağız; buna göre taleplerimize yanıt olarak ilk olarak kitlesel sivil itaatsizlikle karşı karşıya kalacağız.

Komplo kime karşı hazırlanıyor?
Kendi bahçeleri olmayan ve kooperatif şeklinde örgütlenmiş özel mülk sahiplerinin ayrımcılığına karşı. Bu hükümet mülkiyeti yeniden dağıtmak için onları ekonomik ve politik olarak bölmek istiyor. Konu emeklilik değil, önce aynı sorumluluklardan, aynı iş sorumluluklarından başka bir şey istemiyoruz. Hükümetin, politikacıların, ordunun, EDNK'nın ve Avrupa Birliği'nin müdahalesi olmadan dünyadaki her arazi ve çiftlik sahibi.

Tarımsal destek sistemi ne bakımdan ayrımcıdır?
Aynı zamanda hükümet geçen yıl vergi sisteminde ilk kez küçük işletmelere yardımcı olacak şekilde reform yaptı. İlk 150 hektarlık arazi için alacağımız yeniden dağıtım ödemelerinden bahsediyorum. Şirketimizin 2.000 hektarlık bir çiftliği bulunmaktadır. 2018'den itibaren, 150 hektara kadar alana sahip özel bir çiftçi, her 100 kronluk talepten 23 kron daha az alacak.

Bazı politikacılar gösteriyi Rus yanlısı güçlerle ilişkilendiriyor. Bu konu hakkında ne düşünüyorsun?
Bunu benim üzerimde deneme bile (ayrıldı). Bunlar insanları kandırmaya yönelik politik oyunlardır. Bankayı kırmayacağız, sadece eşit koşullar istiyoruz.

Pek çok kişiye göre tarım kritik bir durumda. Ana pinler nasıl?
Şartlar öyle ayarlanmış ki, alışmıyoruz. Diğer sahiplerle birlikte yüzlerce hektarlık araziye yatırım yaptığımızı ve Prag'daki birisinin bize nasıl çiftçilik yapmamız gerektiğini, ne kadar araziyi nadasa bırakmamız gerektiğini veya kaç ineği besleyebileceğimizi anlatacağını anlayın. Kimse bize mülkümüzü nasıl kullanabileceğimizi söyleyemez. Sanki birisi bir doğramanın işleyişini bu şekilde düzenlemiş ve günde sadece dört kez planlama yapmasına izin verilmiş gibi. Bir diğer sebep ise politikacıların standartlarımıza uymayan yiyecekleri buraya getirmesi.

Çek tarımının kötü durumu uzun yıllardır konuşuluyor. Son aylarda bu kadar çarpıcı biçimde değişen ne oldu?
Ukrayna’dan bize ucuz mallar geliyor ve biz kendi ürünlerimizi satamıyoruz. Firmamızın depolarında 2022 ve 2023 yılına ait ötleğen ve geçen yıla ait destan üretiminin tamamı mevcuttur. Gübreye, enerjiye öyle yatırım yaptık ki, geçen sene satsaydık bu sene kırmızıya düşerdik. Böyle bir durumda banka bize tek kuruş ödemeyecektir. Ötleğenin ton başına üretim maliyeti 6.500 kron, bugünkü satın alma fiyatı ise 3.500 krondur. Tarımsal ürünlerin fiyatları bugün komünist dönemdekiyle aynı, ancak mazot, ücretler, enerji ve gübre maliyetlerinin nasıl arttığını bir düşünün.

Bu tam tahıl depolarını ne yapacaksınız?
Bu yıl bunu büyük bir başarıyla gerçekleştirelim. Ötleğenlerin durumunda Çek Cumhuriyeti ithalatçı bir ülkedir. İki yıldır öyle değildi ama son yıllarda hayvancılık üretiminin azalması nedeniyle kimse tahıl ekmedi. Orjinal halimiz olsaydı onu beslerdik, katma değer verirdik. Örneğin Hollanda'da hektar başına bizden sekiz kat daha fazla inek varken, Almanya'da kabaca dört kat daha fazla inek var.

Polonya'daki protesto çiftliği (9 Kasım 2024)