Kanpur: Merkezi hükümet, 2030 yılına kadar sıtmayı ortadan kaldırmak için bir hedef belirledi. Bu amaca ulaşmak için ilçedeki tüm toplum ve birinci basamak sağlık ocaklarından laboratuvar teknisyenlerine sıtma konusunda eğitim verilmiştir. RCH Perşembe günü Ramadevi’deki oditoryum.
İki laboratuvar teknisyeni Kanpur Bölgesi kendi kendine yardım kuruluşu PATH-CHRI’nin devlet düzeyinde eğitim verdiği Aralık ayında sıtma mikroskobu konusunda eğitildiler. Bu iki laboratuvar teknisyeni daha sonra Perşembe günü yaklaşık 80 laboratuvar teknisyenini dört grup halinde eğitti. Başhekim Dr. Alok Ranjan mikroskopi yönteminin sıtmanın teşhisinde altın standart olarak kabul edildiğini söyledi.
Eğitimin temel amacı, sıtma hastalığını zamanında tespit ederek hastaların uygun ve doğru tedaviyi zamanında alabilmesidir.” dedi.
Bölge Sıtma Sorumlusu Dr. AK Singh, eğitimde sıtma türleri, parazitlerin tanımlanması, sıtma parazitlerinin bulaşma derecesi ve yaşam döngüsü gibi önemli bilgilerin verildiğini söyledi.
Ateşi olan hastalara sıtma testi yapılması gerektiğini söyledi. Trombositten test yapılıp, hasta sağlık ocağına geldiğinde mikroskopta incelenip sahada kontrol edilebiliyor. RDT kit ve trombosit veya her ikisi.
Bu eğitimin ardından standart protokol kapsamında tüm sağlık ocaklarında sıtma testi yapılabilmektedir.