Kleopatra’dan Stalin’e. Matuka sandalyesi hem kahramanları hem de kötü adamları tasvir ediyordu

IstAh

Member
Panolarınıza koyduğunuz mizahın yanı sıra, yeni büyük karton kapaklı yayına Ji Such’un önsözünü içeren bir kullanım kılavuzu da eklediniz. Vahşi adamın ona ihtiyacı var mı?
Kitabı anlamak gerekiyor. Portreleri göreceksiniz, karikatürleri değil, aynı zamanda beni de farklı kişiliklerden, sadece iyi ve asil insanlardan değil, aynı zamanda birkaç kötü adamdan ve daha fazlasından da göreceksiniz. Hepsi burada bir iz bıraktı. Herkes kendi alanında ve alanında özgün, açık ve benzersiz bir şekilde öne çıkıyor. Clem onları yalnızca genel bir görünümle sunmakla kalmayacak, aynı zamanda her birine kişisel bir damga, her birini karakterize edecek ve tanımlayacak bir nitelik vermeye çalıştım.

Her portreye telgrafik bir biyografi eklediniz…
O dk’ya sığması gerekiyordu. Yani mesele kelime öğrenmek değil, sadece bilgi edinmek, tasvir edilen kişinin hayat yolculuğunun temel noktalarını hatırlamaktır. Böylesine itici bir dekorasyon, her portre için bir tür romvakadır, kişinin vücudunun profilini tamamlaması gereken harika bir şiir günüdür. İlk önce altyazıdaki nezaket budur. Çizimler, görsel konseptinden ve el yazısından da anlaşılacağı üzere, onlarca yıllık bir zaman diliminde düzensiz duraklamalarla oluşturuldu. Kitabın hazırlanması sırasında ilk olarak Jin Amerika’dan, Brezilya’daki ayaklanmanın 50. yıl dönümü nedeniyle Pablo Picasso portremin dünyanın dört bir yanındaki yazarların 220 çiziminin arasına yerleştirildiği bilgisini aldım.

Neye dayanarak seçtiniz? Milan Lasica orada ama Julius Satinsk yanılıyor…
Şart şuydu ki, takviyenin sizin için nasıl işe yarayacağına dair bir fikir edinmem gerekiyordu. Eğer böyle bir fikri yoksa ona dokunmasına izin veriliyordu ve bu yüzden kitapta yer almıyor. Her ne kadar bunu hak etmiş olsa da. Ve böyle olduğunu biliyorsun. Kendilerini aday gösteren kişileri alfabetik olarak, en azından ismin son harfine göre gruplar oluşturulacak şekilde düzenledim. Çift taraflı bir yorganın üzerinde olabildiğince çok çifti bir araya getirerek göze de uyum sağlamaya çalıştım ama bu hiç de kolay olmadı. Ancak alfabetik kuralı birkaç kez çiğnemek zorunda kaldım. Bir şekilde kişiliğin içsel merakına ağırlık veriliyordu. Örneğin Beatles’ta veya Bay Hanzelka ve Zikmund’da.

Pavel Matuka (79)

Galeri bana bir portreyi değil, Vactek ve Jedová’nın tavsiyelerini hatırlatıyor…
Kitabımın başlığının yazarlığı sevgili arkadaşım Miloni Epelek’e aittir; kendisi projemin ve kendi deyimiyle dosyamın sorusu üzerine otururken onu ilk kez konudan çıkarmıştır. Ve teklifinden de vazgeçmedi, keyifle içti.

Ji Such, V+W, Vclav Havel, Albta II., Meryl Streepov ve Bardot, katiller Hitler, Stalin ve Heydrich’le masaya oturdu…
Temelde, bu kişiliğin dünyada iz bıraktığı gerçeğine ek olarak temel bilet, canlandırılan kişiyi karakterize edecek ve onu bir yere yerleştirecek görsel bir özellik için bir fikir bulmam gerektiğiydi. Ancak bunlar kelimenin geleneksel anlamıyla karikatür değil.

kitabın on yıl önce yazıldığını ve ilkinin Charlie Chaplin olduğunu söyledi. Stil nasıl değişti?
Kitap on yıl boyunca değil, 2022 baharından başlayarak yaklaşık bir buçuk yıl boyunca yaratıldı. Ancak on yıl önce değil, Charlie Chaplin’in ilk portresi ve kısa bir süre sonra birkaç kişi daha oluşturuldu. Daha sonra geniş zaman aralıkları ve duraklamalarla hepsini bir kerede verdi. Daha sonra yavaş yavaş Usmvn’in birçok yayınında yer aldılar. Bu değişim, yalnızca portrelerden oluşan ayrı bir yayın hazırlamaya karar verdiğim anda ortaya çıktı. Kitapta toplam 162 adet var.Bunların yaratılmasındaki zaman aralığı ve gecikmeler, biraz tutarsız sanatsal el yazısına anlaşılır bir şekilde yansıyor. Çalışmaları sırasında bir gün onları tek bir kitapta toplayacağımı hiç hayal etmezdim.

Picasso’nun, Zrzavho’nun, Renn’in, el yazısıyla yazılmış sanatçıların portrelerine baktığınızda nasıl oluyor?
Bazılarına göre bu bir koltuk değneği gibi görünüyor, ancak bana öyle geldi ki, her yazarın belirli eserlerinin taklitlerinin uygulanması onu zamanla yakalayacaktır. Telif hakkı lisansıdır.

Müzisyenler açısından Tom Jones, Beatles, Ray Charles, Johnny Cash, Elvis var… Şans eseri mi oradalar, yoksa favorileriniz mi?
Cevap şudur: Belirli isimler için hem A hem de B doğrudur. Ama müzik dünyasında başka insanlar da var.

Hatta bir politikacıyla tanıştınız bile…
En azından dünyayı ve hayatlarımızı etkileyen ya da etkileyecek bazı karakterleri dışarıda bırakamazdım. Orada kız, en azından şu an için sadece bir tür emanet değil, aynı zamanda kısa bir süreliğine de bir tür gerçekliktir.

Karikatür olmasa da yine de oldukça yakın olduğunuzu düşünüyorum… Belki de her resimde mizah olmasındandır.
Bunlar aslında karikatür değil, tam tersine fotoğraf ve illüstrasyonlardan yola çıkılarak yapılan portrelerdir. Genel mesaj biraz mizahla yankılanıyorsa, çok daha iyi.

Benleriniz sanki aynı sudan yapılmış gibi görünüyor, içlerinde bir hafiflik var…
Dnm ppad’de konu şiirle ilgili değil. Ben buna solucanlar diyorum. Bunlarda bazen bilinçli olarak, bazen kendi acelemle, tasvir edilen avcı ve onun yaşam öyküsüyle ilgili bir tür metinsel olay örgüsü ve dokunuş yaratmaya çalıştım. Bir yerlerde kendime bazı kişisel duygularımı ve eleştirilerimi katma izni verdim. Bsnkm ve mesajlar için özür dilerim. Her zamanki zaman diliminde yapmak için kimseye çizimlerime 162 şiirsel gönderme yapamazdım. Kabul etmek zorunda kaldım. Ve her kişiliği telgrafik biyografisiyle tamamladığım gerçeği, sonunda belki de eğitici olmayan bir şey yaratıldı ve en önemlisi, benim için mutlu olan her şey.

İnce çizgiler için büyük mizah salları oluşturulması arasında cevap var mı?
Özellikle ana sanat faaliyetimin reklam grafikleri olduğu geçmiş yıllarda bu şekilde okunabilirdi. Şimdi onun dışında kendimi boyalı mizaha adadım. Karikatür mizahı anında bizimle derinleşti.

İsimleri kitaba yazdınız mı?
Alt metindeki soru Galerka 2 olup olmayacağı ise o zaman hiçbir şey vaat etmiyorum, muhtemelen isim seçiminde bir sorun olmaz ama nasıl canlandırılacağına dair fikirler daha önemli olurdu. kimin hangi özelliğiyle. Ve sonra acımasız pdc olarak pilleri boşaltın. Sensiz kendimi biraz yorgun hissediyorum. Görelim.