Vijayapura: Karnataka eyaleti Vijayapura’daki Akkamahadevi Kadın Üniversitesi, eyalette yalnızca kadınların eğitimine adanmış tek üniversitedir. SM Krishna önderliğindeki Kongre hükümeti 2003’te kadınların eğitimi için ayrı bir üniversite kurmaya karar verdiğinde ve 2003’te Vijayapura’yı (daha sonra Bijapur’u) seçtiğinde, insanlar dezavantajlı bölgelerden giderek daha fazla kızın yüksek öğrenime devam edeceği beklentisiyle sevindi.
Karnataka Eyalet Kadın Üniversitesi, 2017 yılında Karnataka Eyalet Akkamahadevi Kadın Üniversitesi (KSAWU) olarak yeniden adlandırıldı. Karnataka’da yargı yetkisine sahip olması amaçlansa da, Karnataka’nın kuzeyinde bir üniversite olarak kalmıştır. Bunun nedeni, eyaletin güneyindeki birçok kadın kolejinin bu üniversiteye katılmayı reddetmesidir. Uzak bölgelerdeki birkaç kadın koleji, katılmaktan kaçınmak için birkaç erkek çocuğu kabul ederek kendilerini karma kolejlere dönüştürüyor. KSAWU.
Ancak yıllar geçtikçe eyaletteki diğer üniversitelerin başına bela olan sorunlar KSAWU’nun da başına bela olmaya başladı ve asıl sorun kaynak yetersizliği. “Eyalet hükümetinin her bölgede üniversite kurma kararı memnuniyetle karşılanıyor ancak KSAWU için bir engel olmamalı. Yirmi yıllık kuruluşundan sonra bile, üniversite yeterli hibenin yokluğunda misyonunu yerine getirmek için mücadele ediyor. Yaşlı bir kişi olan Gopal Naik, UGC standartlarının gerektirdiği şekilde birkaç kurul ve komite var, ancak bunların tavsiyeleri ve önerileri uygulanmıyor” diyor.
Düzenli öğretim kadrosunun yokluğu, yetkilileri gösteriyi yarı zamanlı veya sözleşmeli öğretmenler üzerinde yürütmeye zorladı. 32 bölüm bulunmaktadır ve 12 bölüme yeni kadrolu öğretmenler atanmıştır. Naik, bunun eğitim kalitesinde düşüşe yol açabileceğini söyledi.
Üniversitenin 200 dönümlük bir araziye1 yayılmış pitoresk bir kampüsü vardır. Üniversitedeki yetkililer akademik standardı yüksek tutmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Ayrıca eğitim alanındaki son gelişmeleri takip etmek için çeşitli konuları tanıtırlar. Kırsal ve dezavantajlı bölgelerden birçok fakir kız, KSAWU aracılığıyla yüksek öğrenime devam ediyor. Eski bir rektör magnificus, hükümetin üniversiteyi güçlendirmek için gerekli tüm adımları atması gerektiğini söyledi.