Dharwad: Sessizlik, rahatsız edici türden değil ve dinginlik, diyebilirsiniz ki, kendisini neredeyse tamamen zanaata adamak isteyen herhangi bir sanatçı için ön koşullardır.
Bu, uyumun paha biçilmez olduğu müzisyenler için daha da doğrudur. Bu nedenle, şaşırtıcı değil Kalkeri Sangeet VidyalayaOkula 16 km uzaklıktaki Dharwad şehrinin kakofonisinden uzak, sakin ve ormanlık bir alanın ortasında yer alan okul, hem öğretmenleri hem de okul arkadaşlarının ilgisini çekmeyi başarmıştır. öğrenciler duvarlardan yayılan dinlendirici müzik notaları kadar ahenkli bir atmosfer.
Okulun kurucuları ayrıca vidyalaya’nın tümü yerel kaynaklı çevre dostu malzemeler kullanılarak inşa edilmesini ve ahenksiz bir akustik atmosfer sağlanmasını sağladı.
Havadan bir görünüm, etraflarında yumuşak tonlarla uyum içinde yankılanan hava ile sınıf görevi gören bir dizi kulübeyi ortaya çıkaracaktır. Müzik öğrenen altı ile yirmi yaş arasındaki öğrencilerin neredeyse yarısı kızdır. Öğrenciler şan derslerinin yanı sıra sitar, tabala, flüt ve armoni öğreniyorlar.
Müzik dersleri, kısa bir süre sonra kahvaltılarını yapıp yine kampüsteki diğer ‘okula’ gitmek üzere yola çıkan yaklaşık 200 öğrenci için günün geri kalanına yön veriyor. Kalkeri Sangeet Vidyalaya kampüsü bir ila on yaş arası öğrenciler için sınıflara ev sahipliği yaparken, üniversite öncesi öğrenciler Dharwad’daki kolejlere devam etmektedir.
Okuldaki tüm çocuklar, bırakın müzik eğitimini, eğitimin bile pahalı olduğu, toplumun marjinal kesimlerinden geliyor. Kalkeri Sangeeth Vidyalaya, bu çocuklara sağlıklarını gözeterek ve temel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlarken ücretsiz eğitim ve müzik eğitimi veriyor.
Fransız-Kanadalı ikili okula gitti
Okulun kuruluş hikayesi kendi içinde oldukça baharatlı. Mathieu, Blaise ve Agathe Fortier, Fransız Kanadalılar ve Hindistan’ı ziyaret eden müzik öğrencileri, 2001’de Dharwad’da durdular.
Dharwad’a yakınlığıyla Kalkeri’de buldukları huzurlu atmosfer, üçlüye, imkanları kısıtlı çocuklara ücretsiz müzik ve geleneksel eğitim sağlayacak bir okul kurma konusunda ilham verdi.
Üçlü, sitar ustası Ustad Hameed Khan’ın yardımıyla 2002’de Kalkeri Sangeet Vidyalaya’yı kurdu. İlginç bir şekilde, üçlü aynı zamanda Kanada’nın Quebec kentinde ‘Dünyanın Genç Müzisyenleri’ vakfını da kurdu.
Adem ormancıKalkeri Müdürü Sangeet Vidyalaya, öğrencilerin büyük bir kısmının kuruma 6-7 yaşlarında geldikleri için müziğe önem verilmediğini söyledi.
Vidyalaya mezunlarının yalnızca %1 ila 2’sinin profesyonel müzisyen olmaya devam ederken, geri kalanının, müzikle uzun süredir devam eden ilişkileri göz önüne alındığında, akademik performansları üzerindeki olumlu etkiden bahsetmeye bile gerek yok, bir zenginleşme duygusuyla okulu bıraktıklarını söyledi.
Okulun mali ihtiyaçlarını karşılamak için yurt dışından gelen bağışlara güvendiğini söyleyen Woodward, mali bağımsızlığı sağlamak için çaba sarf edildiğini de sözlerine ekledi. Medyanın okulun yabancılar tarafından kurulduğunu vurgulamaması gerektiğini söyledi.
Woodward, “Kalkeri Sangeet Vidyalaya, finansman için dış kaynaklara güvenmeden çalışabildiğinde, Dünyanın Genç Müzisyenleri başka yerlerdeki benzer girişimlere kaynak aktarabilecekler” dedi.
“Okulda eğitim gören toplumun marjinal katmanlarından gelen çocuklar daha büyük önem taşıyor. Onları eğitirken Gurukul modeline geri döndük. Hayatta başarılı olmak için her türlü donanıma sahipler” dedi.