HUBBALLI: Kuzey Karnataka bölgesini bayram ateşi sararken, insanların yakınlarına ve sevdiklerine boyalar saçtığı görülebilir. Pek çok eğlence tutkunu, sokak hayvanlarına ve köpekler, başıboş sığırlar, atlar, inekler, bufalolar vb.
Bununla birlikte, bu hayvanlar, kimyasallardan yapılan boyalarla kirlendikten sonra alerji veya körlükten muzdarip olabilir. Veterinerlik departmanı insanları hayvanlara boya atmamaya çağırdı ve atarlarsa katı önlemler almaları konusunda uyardı. Ancak hayvanseverler bunun yeterli olmadığını söylüyor.
Somshekhar ChannashettyDharwad’da bir hayvan kurtarıcı, birçok insanın bayram sırasında hayvanlara renk attığını ve bu eylemin ana nedeninin farkındalık eksikliği olduğunu söyledi.
“Salı günü Savadatti’ye gittiğimde bazı çocukların sokak köpeklerine renk attığını gördüm. Onlarla konuştum, yapmamaları için ikna ettim. Kabul ettiler ve durdular. Hayvan derisinin insan derisinden daha hassas olduğunu belirtmek gerekir.” Burun boşluklarına renk girerse nefes alma sorunu yaşarlar” dedi.
Başka bir hayvan kurtarıcı olan Harshavardhan Sheelavant, bölge yönetiminin insanları hayvanlara boya atmamaya çağıran bir basın açıklaması yayınladığını söyledi. “Ayrıca yalnızca bildirilen olaylara yanıt vereceğini söyledi. Ancak şu soru ortaya çıkıyor: Olaylar bildirilmezse ne olur? Pek çok eğlence düşkünü, alkolün etkisi altında, eğlenmek için hayvanların üzerine renk atıyor.
Suçlular tarafından hedef alınabilecekleri için başka hiçbir sivil şikayet etmeye cesaret edemiyor. Yetkililer, hayvan severlerin bir fotoğrafı tıklayıp paylaşabilmesi için bir WhatsApp yardım hattı kurmalıdır. Yetkililer, şikayetçilerin isimlerinin açıklanmamasını sağlamalıdır” diye ısrar etti.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir veteriner bayram için kullanılan renklerin zararlı kimyasallar içerdiğini ve insanlar için bile tehlikeli olduğunu söyledi. İnsanlar önleyici tedbirler alarak veya tedavi görerek idare edebilirler. Ama renkli hayvanları yıkamak için kimse orada olmayacak. Uzun süre acı çekiyorlar ve bayram sonrası etkilere sessizce yenik düşüyorlar” dedi.
doktor Umesh KondiAynı zamanda Bölge Hayvan Refahı Komitesi’nin sekreteri olan Hayvancılık ve Veterinerlik Hizmetleri Müdür Yardımcısı Dharwad, bir basın açıklamasında hayvanlara boya atmanın Hayvanlara Zulüm Önleme Yasası-1960 kapsamında bir suç olduğunu söyledi.
Ancak Holi kutlamaları sırasında hayvanlara yapılan zulmü şikayet etmek için özel bir WhatsApp numarası istendiğinde yorum yapmak için müsait değildi.