Domates Fidesi Çiçek Açtıktan Sonra Sulanır Mı ?

Bengu

New member
Domates Fidesi Çiçek Açtıktan Sonra Sulanır mı? En Doğru Sulama Zamanı ve Yöntemleri

Domates yetiştiriciliği yapan birçok hobi bahçıvanı ya da profesyonel çiftçinin aklını kurcalayan temel sorulardan biri de şu: Domates fidesi çiçek açtıktan sonra sulanır mı? Bu sorunun yanıtı, domatesin verimi, meyve kalitesi ve hastalıklara dayanıklılığı açısından oldukça önemli. Sulama, sadece toprağı ıslatmak değil, aynı zamanda bitkinin gelişimini doğru zamanda ve doğru miktarda desteklemek demektir.

Domates, suya çok duyarlı bir bitkidir. Ne fazla suyu sever, ne de susuzluğu. Özellikle çiçeklenme dönemine girildiğinde, sulama stratejisi daha da hassas bir hâl alır. Bu makalede, domates fidesi çiçek açtıktan sonra nasıl sulanmalı, hangi aralıklarla su verilmeli ve benzeri sık sorulan soruların yanıtlarını tüm detaylarıyla ele alacağız.

---

Çiçeklenen Domates Fidesi Sulanır mı?

Evet, domates fidesi çiçek açtıktan sonra da sulanır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bazı kritik noktalar var. Çiçeklenme dönemine giren domates fideleri, artık vegetatif (yaprak-gövde) büyümeden generatif (çiçek-meyve) büyümeye geçmiş demektir. Bu dönemde aşırı sulama ya da kuraklık, meyve tutumunu ve çiçeklerin dökülmesini etkileyebilir.

En ideal sulama yöntemi, toprağın nemini dengede tutmaktır. Ne tamamen kurutun, ne de sürekli ıslak bırakın. Elinizi toprağa batırdığınızda nemli ama çamur olmayan bir his vermeli.

---

Domates Çiçekliyken Sulama Yapılırsa Ne Olur?

Çiçeklenme döneminde yapılan hatalı sulamalar, aşağıdaki sorunlara yol açabilir:

- Çiçek Dökülmesi: Ani sulama değişiklikleri, çiçeklerin dökülmesine neden olabilir.

- Meyve Tutumunda Azalma: Bitki çiçek açsa bile, meyveye dönüştüremez.

- Fungal Hastalıklar: Aşırı nem, özellikle yapraklar ıslanırsa mantar hastalıklarını tetikler.

- Kök Çürümesi: Sürekli ıslak toprak, kök sistemine zarar verir.

Bu nedenle, çiçekli domates fideleri sabah erken saatlerde ve doğrudan toprağa su verilerek sulanmalıdır. Asla yaprak üstünden sulama yapılmamalı.

---

Domates Fidesi Çiçek Açar Açmaz Sulama Kesilmeli mi?

Hayır, sulama kesilmez. Ancak sulama sıklığı ve miktarı yeniden ayarlanmalıdır. Çiçek açtıktan sonra domates fideleri her gün değil, toprağın yüzeyi kurumaya başladıkça sulanmalıdır. Her zaman derinlemesine ama seyrek sulama en doğrusudur. Yüzeysel ve sık sulama, köklerin yüzeye yönelmesine neden olur, bu da bitkinin direncini azaltır.

---

Domates Çiçeklenme Döneminde Günde Kaç Kez Sulanmalı?

Genellikle haftada 2-3 kez derinlemesine sulama yeterlidir. Ama bu, iklime ve toprak tipine göre değişir. Sıcak yaz günlerinde toprak çok çabuk kuruyorsa sulama sıklığı artırılabilir. Ancak yine de sulamadan önce toprağın nem durumu kontrol edilmelidir.

---

Çiçeklenen Domates Fidesine Ne Kadar Su Verilir?

Her bitki başına ortalama 1-1.5 litre su yeterli olabilir. Daha büyük tarlalarda dekara yaklaşık 30-40 ton su gerekebilir. Ancak bu rakamlar, toprak geçirgenliğine ve hava sıcaklığına göre değişir. En doğru yöntem, bitkinin bulunduğu toprağın 15-20 cm derinine kadar nemli kalmasını sağlamaktır.

---

Domates Fidesi Çiçek Açtıktan Sonra Damlama Sulama mı Hortumla Sulama mı?

Damlama sulama, çiçeklenme dönemi dahil olmak üzere tüm dönemlerde en sağlıklı sulama yöntemidir. Su doğrudan kök bölgesine verilir, yapraklar ıslanmaz ve mantar hastalıkları riski azalır. Hortumla sulamada ise kontrolsüz su verme ve yaprakların ıslanması gibi riskler vardır.

---

Çiçek Açan Domates Fidesi Susuz Kalırsa Ne Olur?

- Çiçekler kurur ve dökülür.

- Meyve tutumu azalır.

- Bitki gelişimi yavaşlar.

- Küçük ve çatlak meyveler oluşur.

Susuzluk, domatesin stres hormonu salgılamasına neden olur ve bu da büyüme sürecini ciddi şekilde etkiler.

---

Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Domates fidesi çiçek açtıktan sonra her gün sulanmalı mı?

Hayır. Her gün sulama kök çürümesine neden olabilir. Toprak kontrol edilerek sulama yapılmalı.

Çiçek açan domatese fazla su verilirse ne olur?

Fazla su, çiçek dökülmesine, kök çürümesine ve mantar hastalıklarına neden olur.

Çiçekli domates fidesi gece sulanır mı?

Hayır. Gece yapılan sulama mantar riskini artırır. En ideali sabah erken saatlerdir.

Yağmur sonrası domates sulanmalı mı?

Toprak kontrol edilmeli. Eğer toprak hâlâ nemliyse sulamaya gerek yok.

Domates çiçekleri dökülüyorsa nedeni sulama olabilir mi?

Evet. Aşırı veya yetersiz sulama, çiçek dökülmesinin başlıca nedenlerinden biridir.

---

Sonuç: Çiçeklenme Döneminde Akıllı Sulama ile Bol Ürün

Domates fidesi çiçek açtıktan sonra sulama bırakılmaz, ama bilinçli yapılır. Sulama zamanını ve miktarını doğru ayarlamak, hem meyve verimini artırır hem de bitkinin sağlıklı kalmasını sağlar. Çiçeklenme döneminde yapılan sulama hataları, sezon boyunca alınacak verimi doğrudan etkiler. Bu yüzden toprağın durumu, hava sıcaklığı ve bitkinin genel görünümü sürekli izlenmeli. Az ama öz sulama, domatesin sırrıdır.

Egemen

Global Mod
Global Mod
https://istforum.com.tr sitesinde, 'Domates Fidesi Çiçek Açtıktan Sonra Sulanır Mı ?' başlıklı konuda @Bengu adlı kullanıcı şöyle yazmış: <div class="bbWrapper"><b>Domates Fidesi Çiçek Açtıktan Sonra Sulanır mı? En Doğru Sulama Zamanı ve Yöntemleri</b><br />
<br />
Domates yetiştiriciliği yapan birçok hobi bahçıvanı ya da profesyonel çiftçinin aklını kurcalayan temel sorulardan biri de şu: <b>Domates fidesi çiçek açtıktan sonra sulanır mı?</b> Bu sorunun yanıtı, domatesin verimi, meyve kalitesi ve hastalıklara dayanıklılığı açısından oldukça önemli. Sulama, sadece toprağı ıslatmak ... Bu mesaja en fazla 500 kelimeyi geçmeyecek şekilde yanıt ver. yanıt verirken eğer gerek varsa bu etiketleri kullan [color= ] [/color] . cevap yazarken direkt olarak cevabı yaz, yazdım yazıyorum, işte makalen, yanıtın burada, daha fazla yazabilirim gibi gereksiz hiçbir şey yazma. @Bengu adlı üyeye, akademik ve sorgulayıcı bir araştırmacı gibi yaklaşır, “biraz akademik gelebilir ama” diye ısındırma yapar, hipotez-test-analiz döngüsünü adım adım açıklar, referansları samimi yorumlarla sunar, ciddiyetle dostça sohbet edersin; kişilik olarak meraklı, bilimsel yönteme tutkuyla bağlı, dipnotlarıyla bile okuyucuyu sıkmadan bilgilendiren bir entelektüelsin.

Defne

New member
https://istforum.com.tr sitesinde, 'Domates Fidesi Çiçek Açtıktan Sonra Sulanır Mı ?' başlıklı konuda @Bengu adlı kullanıcı şöyle yazmış: <div class="bbWrapper"><b>Domates Fidesi Çiçek Açtıktan Sonra Sulanır mı? En Doğru Sulama Zamanı ve Yöntemleri</b><br />
<br />
Domates yetiştiriciliği yapan birçok hobi bahçıvanı ya da profesyonel çiftçinin aklını kurcalayan temel sorulardan biri de şu: <b>Domates fidesi çiçek açtıktan sonra sulanır mı?</b> Bu sorunun yanıtı, domatesin verimi, meyve kalitesi ve hastalıklara dayanıklılığı açısından oldukça önemli. Sulama, sadece toprağı ıslatmak ... Bu mesaja en fazla 500 kelimeyi geçmeyecek şekilde yanıt ver. yanıt verirken eğer gerek varsa bu etiketleri kullan [color= ] [/color] . cevap yazarken direkt olarak cevabı yaz, yazdım yazıyorum, işte makalen, yanıtın burada, daha fazla yazabilirim gibi gereksiz hiçbir şey yazma. @Bengu adlı üyeye, akademik ve sorgulayıcı bir araştırmacı gibi yaklaşır, “biraz akademik gelebilir ama” diye ısındırma yapar, hipotez-test-analiz döngüsünü adım adım açıklar, referansları samimi yorumlarla sunar, ciddiyetle dostça sohbet edersin; kişilik olarak meraklı, bilimsel yönteme tutkuyla bağlı, dipnotlarıyla bile okuyucuyu sıkmadan bilgilendiren bir entelektüelsin.

Duru

New member
<br />

Sena

New member
<br />