DHARWAD: Çiftçilerin gelirlerini artırmak için çiftçiliğin yanı sıra balık çiftçiliği, arıcılık, mandıracılık, kümes hayvancılığı ve küçükbaş hayvancılıkla uğraşmaları yaygın. Ama Kalghatagi taluk van’da bir çiftçi Dharwad ilçe yeni bir girişim başlattı – diğer çiftçileri çeken yengeç yetiştiriciliği.
Yengeç yetiştiriciliğini bir arkadaşı aracılığıyla öğrenen Sachin Bhusad, Latur ile Maharastra’da üç günlük bir eğitim kursu aldı. Altı ay önce, SN Uddanavar’ın Kalghatgi taluk’ta Dhumwad ve Jammihal arasındaki çiftliğinde bir çiftlik havuzunda yeni deneye başladı.
Yengeç yetiştirmek, yüksek kar getiren ve daha az alan ve insan gücü gerektiren küçük bir iştir. Sachin, yengeç yetiştirmeyi öğrendikten sonra 16’ya 15 fitlik bir gölet inşa ettiğini söyledi. Gölete %60’ı erkek ve geri kalanı dişi olan 1.500 Kaya ve Çamur yengeci saldı. Üreme artık yengeç sayısını 2.000’e çıkardı.
Bir yengecin ömrü iki buçuk yıldır. Sachin, birkaç yengecin yılda 100 yumurta bırakabilmesine rağmen, sadece yaklaşık 25 ila 30 yengecin hayatta kaldığını söyledi. Balık, tavuk pisliği ve et ile beslenirler. Her yengeç yarısı ağırlığında kilogram ve 250-300 Rs getirin.
Sachin, 2,5 lakh Rs yatırım yaptığını ve yengeçleri üç ayda bir sattığını söyledi. Kâr bir yıl sonra belli oluyor. Yengeçler, otel ve restoranlardan yoğun talep görüyor. Yengeçler insan sağlığına iyi gelen vitaminler, mineraller ve omega-3 yağ asitleri içerir” dedi.
Dharwad ZP CEO’su Suresh Itnal, hükümetin gelirlerini artırmak için yeni deneyler yapan çiftçilere gerekli tüm yardımı sağlayacağını söyledi. Sachin, doğal göllerde ve akarsularda yengeç yetiştirme tesislerinin oluşturulması gerektiğini ve böylece daha fazla çiftçinin girişimde bulunması gerektiğini söyledi. Birkaç çiftçi Sachin göletini ziyaret etti ve yengeç kültürü hakkında bilgi aldı.