Cinsiyet Belirleme Yöntemleri ?

Egemen

Global Mod
Global Mod
CINSIYET BELIRLEMEDE KULLANILAN YONTEMLER
1.PREIMPLANTASYON(GENETIK TANI ) YONTEMI
Son yllarda teknolojik gelismeler nedeniyle tup bebek yontemleriyle gelistirilen embriyolarda preimplantasyon yani genetik tan incelemesi frsat dogmustur.Gebelik oncesi tup bebek uygulamas esnasnda uygum sperm ve yumurtadan olusturulan dollenen embriyodan baz yonlerden uygun olann saglkl olann anneye transfer edilmesi islemidir.Saglkl olup olmamas derken,kromozom eksiklikleri ve tek gen hastalklar(kistik fibrozis,Akdeniz anemisi;talasemi ve orak hucreli anemi gibi) yonunden kontrolu yaplmaktadr.
PGT islemi esnasnda bebegin cinsiyet tahmini de yaplabilmektedir.Fakat ulkemizde bu durum yasal degildir.Bu islem istege bagl yaplamamaktadr.PGT ancak Doktor istemiyle mumkundur.
PGT KIMLERE YAPILMALIDIR ?
-37 yas ve uzerindeki kadnlar,
-Bircok kez tup bebek denemis ve basarszlkla sonuclanan ciftlere,
-Genetik hastalk suphesi bulunan ve daha onceki bebeklerinde genetik bozukluk olan ciftlere,
-Erkek sperminde ve kadn yumurta hucresinde gorulen sekil bozukluklarnda,
-Koromozom bozukluklar (47,XXY,45,X) yani analizlerde bu hastalklardan supheleniliyorsa,
-Abortus(dusuk) ihtaimalinin yuksek oldugu durumlar;
-Tek gen hastalklar(Kistik fibrozis,SMA ,Talasemi ,Orak hucrali anemi) yonunden riskli olan ciftlere,
-TESE(Erkek ksrlg ile beraber olan olgular)
-Kansere yatkn olan ciftlere uygulanabilir.
Dunyann en unlu tup bebek ve genetik tan bilim adamlar Antalyada bir araya geldi.Tup bebekteki son gelismelerin konusuldugu kongrede;genetik tannn gelecegin tedavi sekli oldugu vurgulanmstr.Tup bebek ve PGT yontemiyle sperm ve yumurtadan meydana gelen embriyonun genetik yonden arastrlmasnn yaplarak saglkl hucrenin anneye transfer yapldg vurgulanmstr.Kok hucre calsmalarnn ilerlemesi nedeniyle Parkinson-diyabet gibi bir cok hastalgn ileriki donemlerde tedavisi mumkun olabilecektir.Genetik tan yonteminin kesinlikle etige uygun oldugu soyle ki,PGT yontemi sayesinde Kbrsta 1990l yllardan beri Talasemili (Akdeniz anemi)dogan cocuklara rastlanmyor.Bu da sevindiriiici bir gelismedir diye konusulmustur.
Kanser calsmalarnda unlu Prof.Dr.Yury Verlinsky ise genetik tan calsmalarnn kansere yatkn olan ciftlerde de basar sagladgn iletmistir.
PGTNIN GUVENILIRLIK ORANI NEDIR?
Pgt yaymak icin hastaya ait embriyodan hucreler alp incelemek gerekir.Hucre alnmas esnasnda %0.2 gibi dusuk bir oranda hasar meydana gelebilir.
PGT DE HATALI SONUC VERME ORANI NEDIR?
Kullanlan yonteme ve laboratuar ortamna gore PGTnin hatal sonuc verme oran %1-3 arasndadr.
Icindekiler
2.BABYCHOICE-MATERNA YONTEMI
4.SHETTLES METODU
5.DIYET-BESLENME METODU(KADINLAR ICIN)
6.DIYET VE UYGULAMA METODU(ERKEKLER ICIN)
7.MSHCG HORMONUNUN TESBITI
CIN TAKVIMI
2.BABYCHOICE-MATERNA YONTEMI
Isvicredeki Materna Laboratuarlar 1996 ylndan beri Babychoice metodunu temsilcilikleri araclg ile bir cok ulkede anlatmaya calsmslardr.Soyle ki,anne ve bebegi herhangi bir riske sokmadan %90 n uzerinde basar sagladgn ekonomik ve guvenilir bir yontem oldugunu ileri surmustur.
Bu yontemin calsma sekli ;
Bilim adamlar(hucresel haberlesme konusunu inceleyen) annenin yumurta zarndaki X ve Y kromozomu tasyan spermleri zaman zaman kabul veya reddettigini tesbit ettiler.X kromozomlu spermin (+) kz,Y kromozomlu spermin ise erkek (-) yuk tasdg ise bilinmekteydi.Fransz bilim adamlar incelemeyi genisletmisler ve yumurta zarndaki reseptorlerin elektrik yukunun annenin biyolojik saatine gore degistigini saptamslardr.Bu doneme kutuplasma donemi demislerdir.Pratik ve ekonomik bir yontemdir.
Bu resmi makamlarca incelendikten sonra %98 orannda basar sagladg gorulmus ve bunun sonucunda 1997 den itibaren satsa sunuldu.Babychoice yontemi sudur;Annenin X kromozomlu spermleri(kz), Y kromozomlu spermleri (erkek) hangi gunlerde kabul edip digerini hangi gunlerde red edecegini bulan yontemdir.Anne ve babann dogann belirledigi gunlerde kz veya erkek cocuk yapmalarn saglar. 1997 den bu yana basar oran %90 olmustur.Alnacak bilgilerin analizi yaplarak her birinin 25 ayr hayati parametresi arastrlr ve Babychoice takvimi,gebelik takvimi olusturulur. Bu takvim, spermlerin ana rahminde 60 saate kadar yasayabildikleri goz onunde bulundurulara hazrlanr.Takvimde isaretli gunler cogu annenin dogurgan donemi(son kanamann ilk gununden sonraki 7 ila 21. gun aras )ile ilk 6 ayda kesismektedir.Eger gerekli gorulurse adet donemlerini degistirmek mumkundur.Kutuplasma donemleri degistirilemez.Bu yontem dogal bir yontem olup genetik secme,kopyalama,embriyo ayrma gibi islemlerden uzak tutulmaktadr ve bu sekilde tum otoritelerce uygun gorulmustur.Isvicredeki Materna laboratuarlarnda annenin kisiye ozel analizi yaplmakta ve bu analiz sonucuna gore Babychoice takvimi hazrlanmaktadr.Bu takvimde isaretli yerler ciftlerin istedikleri cinsiyetteki cocuga hamile kalabilecegi gunleri gostermektedir.
3.MICROSORT-ERICCSON YONTEMI
ABD bilim adamlar cinsiyet belirlemek icin bir yontem gelistirdiler.Bu yontem kz cocuklarda %92, erkek bebeklerde % 80 orannda basar saglyor.
Bu yontemde ;Lazer snlar ve komplike DNA formulleri kullanlarak sperm ayrstran bir cihaz yardm ile kz bebek olmasn saglayan X kromozomu tasyan spermle, erkek bebek olmasn saglayan Y kromozomu tasyan spermi birbirinden ayrstrp elde edilen ayrlms spermleri aslama yontemi ile anne adayna transferinin saglanmasdr.
Daha cok genetik hastalklar olan aileler icin olusturulan bu yontem henuz deneme asamasndadr.Bu yontem sayesinde ileriki yllard a X kromozomundan kaynaklanan hemofili ve kas erimesi gibi hastalklara ozgu cinsiyet belirlenerek onlem alnabilecektir.Uygulanmas pahal ve zor oldugundan dolay kullanlma oran azdr.Bu yontem icin yasal ve teknik zorunluluklar vardr.
4.SHETTLES METODU
Landrum Shettles denilen bir doktorun gelistirdigi daha cok Amerika ve Avrupa ulkelerinde kullanlmaktadr.Basit ve ucretsiz bir yontemdir.
Yumurtlama doneminde yaplacak bir zamanlama ile secmeye calslan cinsiyetteki spermlere avantaj saglanyor.Buna gore erkek cocuk icin yumurtlamaya en yakn zamanda birlesme olmaldr cunku Y kromozomlar yumurtaya daha cabuk ulasrlar.
-Kz cocugu icin ise yumurtlamadan 2 ile 5 gun once cinsel birlesme yaplyor ve bir daha yaplmyor.Boylece Y kromozomu tasyan spermler oluyor ve geriye X kromozomu tasyan spermler kalyor.
-Yine bu yontemle yuzeysel iliski de kz , derin cinsel iliskide erkek olma ihtimali yuksektir.
-Shettles yontemine gore iliski srasnda kadn orgazm olmaz ise kz,eger orgazm olursa erkek olma ihtimali yuksek olur.
5.DIYET-BESLENME METODU(KADINLAR ICIN)
Rus bilim adamlar anne adaynn gebelikten onceki beslenme seklinin cinsiyet belirlenmesinde rol oynadgn iddia etmislerdir. Anne aday gebelikten 1.5 ay once potasyum,sodyum,C,E ve B12 vitaminden zengin beslenirlerse erkek olma ihtimali yuksektir.Bu yiyecekler et,balk,sebze,cikolata,tuz.Anne aday kalsiyum ve magnezyumdan zengin beslenirse(sut,peynir,fndk,fstk,lahana,brokoli)kz olma ihtimali artyor.
6.DIYET VE UYGULAMA METODU(ERKEKLER ICIN)
Kz bebek isteyenler icin, kalsiyum iceren (badem,balk,prasa,yumurta sars) ve magnezyum iceren(bal,cikolata) yiyecekler ve tuzsuz yemesi gerekir.Yumurtlama doneminden 2 -5 gun once cinsel birlesme olmal,sklg haftada birden fazla,yuzeysel iliski olmal cunku X hucreleri Y kromozomuna gore daha dayankldr.Kadnn orgazm olmamas gerekir cunku bu sekilde X ve Y nin sans esit olur.
Erkek bebek isteyenler icin; sodyum iceren (yulaf,kays,pirinc,yesil fasulye) ve potasyum iceren (tereyag,kays) yiyecekler ve tuzlu yemesi gerekir. Seyrek iliski olmaldr.Yumurtlama doneminde yada 2-3 gun sonra birlesme olmal,cunku daha hzl olan Y hucreleri yumurtaya daha hzl ulasacaktr.Bosalmann says az olacaktr ki Y hucreleri kaybolmasn.Derin iliski olmas erkek sperm hucrelerinin canllgn artracaktr.Kadnda orgazm olmas Y hucrelerinin yumurtaya ulasmasn hzlandracaktr.
7.MSHCG HORMONUNUN TESBITI
Israilli bilim adamlar yakn zamanda dogacak cocugun kz m erkek mi olacagn hamileligin 16.gununde ceninin beslenmesini saglayan MSHCG hormonunun salglanmasna gore anlayacaklarn iddia etmislerdir.MSHCG hormonunu annenin kan ve idrarnda gebelik olup olmadgnn tesbitinde kullanlmaktadr.Bilim adamlarnn yaptklar arastrma sonuclarna gore; annenin bir kz cocuguna gebe olursa; MSHCG hormonu 5 kat daha fazla salglanmaktadr.Ancak bilim adamlar bu arastrma sonucunun su an icin cinsiyet belirlemede kullanlmasn uygun bulmamaktadr.
Tum bu yontemlerden bahsettikten sonra cok eski caglarda kullanlan cin takviminden bahsedelim.Cocugun cinsiyetini belirleme arzusu insanlar degisik inanclara itmistir.Ancak bunlarn hic bir bilimsel yeri yoktur sadece batl inanctan ibarettir diyebiliriz.
CIN TAKVIMI
Cinlilerin cinsiyet bulmak icin kullandklar bir takvim sistemidir ve Cinliler bu takvimi 700 yl once Pekin yaknlarnda bulduklarn iddia etmislerdir bu nedenle ad Cin takvimi olarak belirlenmistir..%90 dogruluk oran oldugu dusunulmektedir.Bu tabloda annenin gebelik yas ile gebe kalnan ayn kesistigi nokta kz yada erkek olacagn gosteriyor.
Cin takviminde ornegin 25 yasndaki bir kadn Ekim aynda hamile kalrsa o bebek ERKEK,yok eger Ocak aynda hamile kalrsa KIZ olacag dusunulmektedir.Bilimsel bir veri degildir.
Download WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
udemy paid course free download
download lava firmware
Premium WordPress Themes Download
ZG93bmxvYWQgbHluZGEgY291cnNlIGZyZWU=