Arz ı ne demek ?

ForAhmed

Global Mod
Global Mod
Arz ne demek? Arz, ekonomi ve piyasa ekonomisi alanlarnda kullanlan bir terimdir. Arz, bir urunun veya hizmetin mevcut olan miktarn tanmlar. Arz, ureticilerin urettigi ve tuketicilere sunulan urunler arasndaki iliskiyi ifade eder. Arz fiyat ve miktar arasndaki iliskiyi de tanmlar. Arz, fiyatn artmasyla miktarn azalmas ve fiyatn dusmesiyle miktarn artmas arasndaki iliskiyi gosterir.

Arzn Temel Ozellikleri

Arzn temel ozellikleri, ureticilerin urettikleri urunleri piyasaya sunarken, uretim miktarnn arz fiyatna bagl olarak degistigini gosterir. Arz fiyatnn artmasyla uretim miktarnn azalmas, fiyatn dusmesiyle uretim miktarnn artmas arasndaki iliskiyi gosterir. Arz, bir urunun mevcut fiyatndan farkl fiyatlara satlabilecek miktarn tanmlar. Arz, ureticilerin urettikleri urunleri farkl fiyatlara satarken, uretim miktarnn arz fiyatna bagl olarak degistigini gosterir. Arz, fiyat ve arzn yukar ve asag hareketlerine bagl olarak uretim miktarnn degistigini gosterir.

Arzn Faktorleri

Arzn faktorleri, ureticilerin urettikleri urunun mevcut miktarn etkileyen bircok faktoru kapsar. Bunlar arasnda uretim maliyetleri, uretim teknolojisi ve uretim giderleri yer alr. Ayrca, uretimin mevcut durumundaki kaynaklar ve ureticinin kullanmna sunulan kaynaklar da arz etkileyen faktorler arasndadr. Bunun yan sra, arz etkileyen diger faktorler arasnda ureticinin karslastg musteri talepleri, piyasa kosullar ve arzdaki degisimler de vardr.

Arz ve Talep Arasndaki Iliski

Arz ve talep arasndaki iliski, piyasalardaki urunlerin fiyatn ve miktarn belirler. Talep, urunun fiyatnn artmas ve miktarnn azalmas arasndaki iliskiyi gosterirken, arz, urunun fiyatnn dusmesi ve miktarnn artmas arasndaki iliskiyi gosterir. Talep ve arz arasndaki iliski, fiyat ve miktar arasndaki iliskiyi belirler.